Poštovani,
na web stranicama STOP GRINJAMA, dajemo punu informaciju za one koji cene čistoću i za one koji pate od alergije...

Nekada je bilo ovako
Ljudi su stolećima spavali na slami. Slamu ili seno na svojim ležajevima menjali su nekoliko puta godišnje, a čaršave kojima su prekrivali slamu su naravno prali. Spavaće sobe su bile hladne i dobro provetrene. Slamarice su kasnije zamenjene trodelnim dušecima koji su često vetreni, trešeni i izlagani suncu. Na taj način su dušeci bili dovoljno čisti.

Kako je danas
Danas se koriste veoma kvalitetni dušeci koji godinama obezbeđuju dobar san i odmor. Zbog toga je njihov rok trajanja dug: od deset do dvadeset godina, pa čak i duže. Pošto su savremeni dušeci veliki, teški i glomazni, retko ih pomeramo i vetrimo i uglavnom ih dugo ostavljamo u krevetima, pri čemu su uvek prekriveni čaršavima.

Posledice
Činjenica je da trećinu svog vremena provodimo u tesnom kontaktu sa nečistim, prašnjavim, neprovetrenim dušecima u kojima bezbrižno žive grinje, bakterije i buđi. Rezultati testova koji su vršeni na brojnim dušecima nedvosmisleno pokazuju da čak 85 % dušeka spada u kategoriju prljavih i da sadrži izlučevine grinja. Isto važi i za dečije dušeke. Svi oni koji se bude sa crvenim, upaljenim očima, punim i nadraženim nosom, kašljem, kratkim dahom i nadraženom kožom, verovatno su došli u kontakt sa alergenom koji se nalazi u izlučevinama grinja.

Problemi koji se kriju u dušecima:

Kućna grinja
Mikroskopski sitni, neželjeni sustanar koji najviše uživa u vlažnoj, toploj i tamnoj sredini. Hrani se gotovo isključivo ljuspama kože i veoma se brzo razmnožava. Nekada je grinja imala svog prirodnog neprijatelja - veliku grinju koja je danas najverovatnije potpuno izumrla. Ta izumrla velika grinja je nekada ograničavala razmnožavanje sebi srodnih, kućnih grinja. Pošto više nemaju neprijatelja, kućne grinje se nesmetano razmnožavaju tako da u dvostranom dušeku možemo naći i do milion grinja. Taj ogroman broj naravno za sobom ostavlja i adekvatnu količinu izlučevina koje su uzročnici alergije.

Ne želimo da Vas plašimo, ali one stvarno izgledaju ovako:


..........................
Kožne ljuspe
Svake noći čovek na svom ležaju za sobom ostavi i do 1,5 gram kožnih ljuspi, što godišnje iznosi više od 500 grama. Sve te ljuspe se zadržavaju na dušeku u vidu sitnih delića koje napadaju bakterije, što spavaćoj sobi daje neugodan miris.

Buđi
Pojava buđi je veoma česta, mada se dosta teško zapaža. Plesni se razvijaju u vlažnim neprovetrenim prostorijama i one takođe mogu biti uzročnici alergije.

Prašina
U jednostrukom dušeku može se naći i do 200 grama prašine koja je sastavljena od mešavine organskih i neorganskih delića.

Kruženje vazduha
Kruženje vazduha je posledica karakterističnih funkcionalnih osobina dušeka. Slično kao što sunđer usisava vodu, a zatim je istiskuje prilikom pritiskanja i dušek usisava i istiskuje vazduh pri svakom pomeranju. Problem koji pritom nastaje jeste to što se tom prilikom, zajedno sa vazduhom, istiskuje i prašina.


Rešenje svih gore navedenih problema je POTEMA ČIŠĆENJE DUŠEKA, jedino na svetu koje 100 % uništava i odstranjuje grinje.
Detaljnije na stranici POTEMA...